Home
English
Introductie
Nieuws
Logboek
Ringen
Avifauna
Excursie
Kalender
Rapporten
Tellen
Pers
Politiek
Beheer
Gastboek
Links

Logboek 2003


Leucistische zilvermeeuw op de Vogelplas Starrevaart, 9 juni 2003


Op 9 juni verbleef een geheel witte zilvermeeuw. De vogel werd 's avonds gelijktijdig ontdekt op de slikplaat van de Vogelplas Starrevaart door Hans Keijser en Sjaak Schilperoort.

De vogel leek in het verenkleed alle pigment te missen. De naakte delen, snavel, poten en oog, waren normaal gekleurd. De vogel had een geel iris en een grijze ring rond het oog. Mogelijk dat de grijze kleur van deze oogring kwam door het ontbreken van kopveren direct om het oog. Op de zijhals leek de vogel heel licht grijs gestreept te zijn, maar ook dit zou kunnen komen door het doorschemeren van de huid. De poten waren roze. De snavel was geel, met rode vlek en lichte punt. De grootte van de vogel was gelijk aan aanwezige zilvermeeuwen.

De zilvermeeuw werd een kwartier lang gezien. Om 20:45 vloog ie in zuidoostelijke richting weg. In de vlucht was de vogel zo wit als een kleine zilverreiger. Als de vogel alleen in de vlucht wordt gezien lijkt verwarring met kleine burgemeester niet denkbeeldig.

Op 3 t/m 20-3-2000 is ook een leucistische zilvermeeuw gezien (zie verhaal en kleine foto). Dit betrof een juveniel beest. Mogelijk gaat het om dezelfde vogel.

Hieronder drie foto's van de vogel die Sjaak wist te maken voor de vogel vertrok.