Home
English
Introductie
Nieuws
Logboek
Ringen
Avifauna
Excursie
Kalender
Rapporten
Tellen
Pers
Politiek
Beheer
Gastboek
Links

Logboek 2002


Roze Spreeuw, september 2002

Tekst bijgewerkt op 6-10-2002


In september 2002 is door Hans Keijser een Roze Spreeuw ontdekt tussen de spreeuwen op de slaapplaats. Op 6-9-2002 's avonds zag hij een adulte vogel op de spreeuwenslaapplaats. Op 10-9-2002 herontdekte Hans de adult, en zag ook een juveniele vogel. Hij waarschuwde 's avonds Sjaak Schilperoort, die op 11-9-2002 de adulte vogel 's ochtends zag vertrekken. Na melding op de website is de vogel 's avonds door een hele groep vogelaars gezien. Hierna zijn er tot op heden (28-9-2002) bijna dagelijks waarnemingen van de adult. Laatste bekende waarneming is gedaan op 29-9-2002.

De juveniel is tot nu toe slechts tweemaal gezien (wat gezien het aantal spreeuwen dat komt slapen, 30 50.000, niet zo verwonderlijk is). Naast de roze spreeuwen zijn op de slaapplaats ook 2 gedeeltelijk albinistische spreeuwen aanwezig.

De beste tijd om de vogel te zien is 's avonds, vanaf een uur voor zonsondergang tot een uur erna. De Roze Spreeuw liet zich t/m 20 september zien in het riet tussen de Kniplaan en de vogelkijkhut (zie rode stip op het kaartje hieronder).  Hier is ook de enige foto tot nu toe gemaakt (zie onder). Na 20 september is de spreeuwenslaapplaats verhuisd naar de noordhoek van de Vogelplas. De Roze Spreeuw wordt nu steeds gezien rond het plasje in het uiterste zuid-westen van Vlietland (groene stip) alwaar een voorverzamelplaats is. De spreeuwen waren goed te zien ten vanaf het fietspad dat de westhoek van Vlietland afsnijdt. Vanaf oktober is de slaapplaats in het riet langs de Vliet, ter hoogte van het informatiebord. De roze spreeuw is hier nog niet teruggevonden.

De Roze Spreeuw wordt soms overvliegend in een van de arriverende groepen gezien, maar het makkelijkst is het om te letten op invallende groepen vogels. Met het blote oog kun je de vogel eruit pikken. Dit wordt wel enigszins bemoeilijkt door het enorme aantal Spreeuwen. De Roze Spreeuw heeft de gewoonte om enige tijd vrij en zichtbaar te zitten alvorens in de dekking te duiken. Soms duurt dit een minuut, soms veel langer. Meestal arriveert de Roze Spreeuw rond zonsondergang, momenteel pm. 19:20 uur, en is dus aanwezig voordat de hoofdmacht arriveert. 's Ochtends is de vogel veel moeilijker te zien, aangezien de spreeuwen dan vrij plotseling en massaal opvliegen en meteen vertrekken.

Verzoek: als je de Roze Spreeuw ziet, laat dan middels een mailtje weten waar en wanneer, zodat deze pagina up-to-date kan blijven.


Lokatie spreeuwenslaapplaats met Roze Spreeuw


Ondanks het opvallende kleurpatroon is de Roze Spreeuw vaak 
lastig te vinden in de enorme groep, 15-9-2002.


Tot nu toe de enige foto van de Roze Spreeuw bij de 
Vogelplas Starrevaart, 20-9-2002 (Foto Dylan Verheul)


In spannende afwachting. De Roze spreeuw liet zich uiteindelijk zien in de
wilgen op de achtergrond, 28-9-2002.


Speuren naar de Roze Spreeuw, 28-9-2002.